gepubliceerd op 10 januari 2022
Een nieuwe editie van de biografie van Albert Helman

In 2016 verscheen de biografie Rusteloos en overal, het fascinerende levensverhaal van Albert Helman, de eerste belangrijke migrant-schrijver uit de West. Michiel van Kempen heeft nu zijn veelgeprezen biografie geheel herzien en verkort. Uitgeverij In de Knipscheer heeft deze nieuwe editie uitgebracht onder een nieuwe titel: Pionier en Rebel. Het leven van Albert Helman 1903-1996.

Helman  is wel eens “de grootste Surinamer van de 20ste eeuw” genoemd. Hij was de schrijver van een groot en veelzijdig literair oeuvre, met prachtige boeken als de eerste slavernijroman ‘De stille plantage’ of het bejubelde reisverslag ‘Het eind van de kaart’. Maar hij componeerde ook de muziek bij de eerste geluidsfilm, hij publiceerde taalkundige en historische studies, hij was minister en zetelde bij de Verenigde Naties. Hij was daar waar het ertoe deed in de 20ste eeuw: in de strijd tegen Franco in Spanje, bij de Mexicaanse revolutie, in het verzet tegen nazi-Duitsland, bij de pogingen om Suriname onder het militaire regime uit te krijgen. Tal van de groten der aarde passeerden zijn pad, van George Orwell tot Frida Kahlo.

Pionier en Rebel. Het leven van Albert Helman 1903-1996, Uitgeverij In de Knipscheer, paperback, 352 pag., € 24,50
ISBN: 9789493214606