vrijdag 19 november 2021 om 14:00 uur
Dordrechts Museum, Museumstraat 38, Dordrecht
gepubliceerd op 1 november 2021
Symposium over De Sint-Elisabethsvloed in het Dordrechts Museum

Zeshonderd jaar geleden vond de Sint-Elisabethsvloed plaats. In de nacht van 18 op 19 november 1421 brak een dijk in de omgeving van Dordrecht. Al snel na de overstroming deden verhalen de ronde over 100.000 verdronkenen en 72 dorpen die voorgoed in de golven waren verdwenen. De verhalen over een overstroming van Bijbelse proporties vormden de basis voor een rijke herinneringscultuur. Vanaf de vijftiende eeuw hebben talloze schilders, schrijvers, prenten- en kaartenmakers verhalen over de ramp vereeuwigd. Bij Uitgeverij De Bezige Bij is onlangs de bundel De grote en vreeselike vloed. De Sint-Elisabethsvloed 1421-2021 verschenen, waarin de geschiedenis van deze grootste watersnoodramp in Nederland wordt beschreven.

Ter gelegenheid van 600 jaar Elisabethsvloed zijn de vier bijzondere Elisabethspanelen samen terug in Dordrecht, waar het Dordrechts Museum ze presenteert in een intieme en sfeervolle opstelling. Daarnaast organiseert Het Dordrechts Museum, in samenwerking met de Radboud Universiteit, op vrijdagmiddag 19 november een gevarieerd middagprogramma met muziek van Camerata Trajectina en experts op het gebied van de Sint-Elisabethsvloed.

Programma

13.30 uur Inloop met koffie/thee
14.00 uur Welkomstwoord van Willy de Zoete (gedeputeerde Cultuur en Erfgoed, Provincie Zuid-Holland)

Lezingen
Dordrecht aan de horizon. Veranderingen in de visuele verbeelding van de Sint-Elisabethsvloed – Hanneke van Asperen (onderzoeker, Radboud Universiteit)
De zee die brult van toorn. De verbeelding van de Sint-Elisabethsvloed in de literatuur – Lotte Jensen (hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis, Radboud Universiteit)
Elisabeth en de Vloed. De ramp van 1421 als tentoonstelling – Marianne Eekhout (conservator geschiedenis, Dordrechts Museum)

Panelgesprek o.l.v. Adriaan Duiveman (promovendus Radboud Universiteit) Maarten Kleinhans (hoogleraar Biogeomorfologie, Universiteit Utrecht), Jan Bonjer (dijkgraaf Hollandse Delta) en Bert Toussaint (Rijkswaterstaat) gaan in gesprek over de impact van de Sint-Elisabethsvloed en de lessen die we daaruit kunnen leren. Adriaan Duiveman spreekt tevens een column uit.
Moderator: Marieke van Egeraat (promovendus, Radboud Universiteit)

16.15 uur Gelegenheid tot het bezoek van de tentoonstelling Elisabeth en de Vloed

Muziek
Watersnoodliederen van het muziekensemble Camerata Trajectina

Aanmelden

De toegang van het symposium is gratis. Wel dient u zich vooraf aan te melden via deze link.