dinsdag 26 oktober 2021 om 20:30 uur
Online programma
gepubliceerd op 13 oktober 2021
Online boekensalon over Jan Wolkers

Op dinsdag 26 oktober – de geboortedag van Jan Wolkers – is Onno Blom, biograaf van Wolkers, te gast in de online boekensalon van UB Leiden . Hoofdconservator Garrelt Verhoeven interviewt Blom over het boek Alsof een storm je optilt, met ongepubliceerde teksten van Jan Wolkers en Arnon Grunberg en een uitgebreide toelichting van Bloms hand over de vriendschap en verwantschap tussen beide schrijvers. En uiteraard komt ook de biografie Het litteken van de dood uitgebreid aan bod.

In de boekensalon wordt het leven en werk van Jan Wolkers besproken én de mogelijkheden die Wolkers’ waanzinnige archief biedt voor het doen van onderzoek. Conservatoren presenteren bijpassende stukken – typoscripten, tekeningen en brieven van fans – uit het Wolkersarchief. Aansluitend brengen Onno Blom, Karina Wolkers en Arnon Grunberg een bezoek aan de kluis, waar het archief van Wolkers wordt bewaard. Tot slot wordt de digitale Wolkerstentoonstelling geopend die Blom als gastconservator van de UBL heeft gemaakt.

De online boekensalon begint dinsdag 26 oktober om 20.30 uur en is via deze link te volgen. Aanmelden voor de boekensalon is niet nodig. De teaser is alvast op Youtube te bekijken.

Alsof een storm je optilt van Jan Wolkers en Arnon Grunberg, bezorgd en toegelicht door Onno Blom, verschijnt in een speciale editie voor de Vrienden van de Universitaire Bibliotheken Leiden met een voorwoord van Kurt De Belder en een nawoord over het Wolkersarchief door Mart van Duijn. Het boek is niet verkrijgbaar in de handel. Liefhebbers kunnen een exemplaar bemachtigen door zich als Vriend aan te melden via deze link.