gepubliceerd op 5 oktober 2021
Nieuw in de DBNL: ‘De stem die roept’ van HenriĆ«tte Roland Holst

Henriƫtte Roland Holst was ook in doen en denken dichteres: haar dichterschap was het stramien van haar grootheid. Toch was juist haar dichtwerk zelden geheel gaaf, maar in haar vers wordt men geconfronteerd met een qualiteit van beleven, die op een geheel eigen wijze in het stroeve rhythme van dit vers vorm gekregen heeft. Deze kunst heeft niets van de zinnelijke klankschoonheid die gemakkelijk aanspreekt; ze mist de originele zegging, de volmaakte verbeelding, die ieder versgevoelige terstond vervult van het wonder der poƫzie; maar ze bezit niettemin de macht der diepe ontroering over ieder, die eenmaal het rhythme van haar vers heeft leren beluisteren en de taal van haar ziel heeft leren verstaan.

Zo begint het Levensbericht van HenriĆ«tte Roland Holst uit ons Jaarboek 1952/1953, geschreven door J.P. van Praag. Zij was een geĆ«ngageerd dichter, maar behalve dichtbundels als De nieuwe geboort en Opwaartsche wegen schreef Roland Holst ook veel ander werk. Bijvoorbeeld toneel en dramatische poĆ«zie bestemd voor voordracht. In de DBNL komt deze maand online de bundel De stem die roept uit 1936, met daarin ā€˜Zes kleine spelen en korenā€™. In haar latere leven keerde Roland Holst zich af van het dogmatische communisme, maar uit deze zinnen spreekt nog altijd de drang tot innig gewenste maatschappij-hervorming in socialistische zin: ā€˜maak ons, die ikzucht en machtswaan bedrogen / voor den zegen der gemeenschap rijpā€™.

Van haar hand is ook de biografie Tolstoi, zijn wezen en zijn werk uit 1930. In deze biografie van de grote Rus ging Roland Holst op zoek naar de kern van zijn denken, dat van grote invloed was op de socialistische, pacifistische en links-religieuze bewegingen, ook in Nederland. Ook deze biografie vindt u deze maand op de DBNL.

Daarnaast zijn deze maand onder andere een aantal jaargangen van de tijdschriften Helikon en Streven online gepubliceerd, alsook twee jaargangen boekenbijlagen van Vrij Nederland. Klik hier voor een volledig overzicht van alle nieuwe titels voor oktober.

 

Tekening door Michel de Klerk (1921)