gepubliceerd op 28 september 2021
De Juta-kinderen: van Sunny Home tot een bunker in Berlijn

Bij Uitgeverij Ginkgo is het boek De Juta-kinderen. Van Sunny Home tot een bunker in Berlijn van Mary Eggermont-Molenaar verschenen. Naar aanleiding van haar boek over Eva Biesheuvel dook Mary Eggermont-Molenaar in de geschiedenis van Sunny Home, het houten huisje waar Eva en Maarten bijna veertig jaar woonden, en in die van Esther Roelofs-Juta, die het in 1920 liet bouwen. De levensloop van Esthers zussen en broer bleek minstens zo interessant te zijn.

Esther was de jongste van een gezin met zeven dochters en een zoon. Hun verhalen weerspiegelen de honderd jaar (1871–1971) waarin zij leefden: een dichteres uit de beweging van de Tachtigers, net als haar echtgenoot jong overleden aan tuberculose; twee jong gestorven zusjes; een handelaar in wol annex paramilitair, een burgemeestersvrouw, later ‘foute’ weduwe; een activiste voor vrouwenkiesrecht, maar ook voor Hongaarse kinderen; een echtgenote van een nazikopstuk met een schoonzoon die proeven op concentratiekampgevangenen liet uitvoeren; en ten slotte Esther, de vrouw die graag onder een boom bij een houten huisje zat.

De Juta-kinderen. Van Sunny Home tot een bunker in Berlijn, Uitgeverij Ginkgo, 206 pag., € 25,-
ISBN: 9789071256974