gepubliceerd op 9 september 2021
De voormoeders: een verborgen Nederlands-Indische familiegeschiedenis

Van Suze Zijlstra is het boek De voormoeders. Een verborgen Nederlands-Indische familiegeschiedenis verschenen bij Uitgeverij Ambo/Anthos. Aan de hand van familieverhalen, archief- en literatuuronderzoek plaatst Suze Zijlstra in De voormoeders de levens van haar Europees-Aziatische voorouders in een bredere historische context. De voormoeders van Zijlstra werpt nieuw licht op de sleutelrol van vrouwen in Nederlands-Indië. Het boek vertelt het vergeten verhaal van de Europees-Aziatische vrouwen die de raderen van de samenleving vormden.

In de geschiedschrijving van de VOC staan vaak de Europese mannen centraal die bij de VOC in dienst waren, terwijl de (veelal slaafgemaakte) Aziatische vrouwen, die een cruciale rol speelden, nauwelijks ter sprake komen. Voor haar boek onderzocht Zijlstra het leven van de (Europees-)Aziatische vrouwen in haar eigen familie: van de bewoners van de achttiende-eeuwse VOC-vestiging Makassar op het eiland Sulawesi, via de suikerplantages van Oost-Java tot en met haar oma, die naar Nederland emigreerde. Aan de hand van familieverhalen en op basis van archief- en literatuuronderzoek plaatst Zijlstra hun levens in een bredere, kritische en actuele historische context. Zo maakt Suze Zijlstra in De voormoeders de complexiteit van het koloniale verleden in Nederlands-Indië op een fascinerende wijze toegankelijk voor een nieuwe generatie.

De voormoeders. Een verborgen Nederlands-Indische familiegeschiedenis, Uitgeverij Ambo/Anthos, gebonden, 320 pag., € 24,99
ISBN: 9789026346484