donderdag 30 september 2021 om 16:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 8 september 2021
Boeken uit het Huis: P.P. Fourie over ’n Hart is so groot soos ’n vuis

ass="alignnone size-full wp-image-10972" src="https://www.mdnl.nl/wp-content/uploads/2021/09/Fourie-n-Hart-is-so-groot-soos-n-vuis.jpg" alt="" width="499" height="743" srcset="https://www.mdnl.nl/wp-content/uploads/2021/09/Fourie-n-Hart-is-so-groot-soos-n-vuis.jpg 499w, https://www.mdnl.nl/wp-content/uploads/2021/09/Fourie-n-Hart-is-so-groot-soos-n-vuis-201x300.jpg 201w, https://www.mdnl.nl/wp-content/uploads/2021/09/Fourie-n-Hart-is-so-groot-soos-n-vuis-101x150.jpg 101w" sizes="(max-width: 499px) 100vw, 499px" />

Afgelopen februari ging het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam in samenwerking met de Taalunie van start met een serie maandelijkse presentaties van boeken op het gebied van de Afrikaanse literatuur, geschiedenis en biografie: ‘Boeken uit het Huis’. Het doel van ‘Boeken uit het Huis’ is de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen.

Elke laatste donderdag van de maand vindt er een presentatie plaats tussen 16:00 uur en 17:00 uur. De presentaties worden gelivestreamd via het officiële Zuid-Afrikahuis <a href="https://www.youtube.com/channel/UCgzSGZdb04u4WcR13Xa1mbg" target="_blank" rel="noopener">YouTube-kanaal waarbij de kijker live vragen kan stellen via de chat. Natuurlijk zijn alle afleveringen van ‘Boeken uit het Huis’ ook op elk gewenst moment terug te kijken.

Op donderdagmiddag 30 september staat ’n Hart is so groot soos ’n vuis van P.P. Fourie centraal. P.P. (Pieter) Fourie is hoogleraar en vice-decaan Onderwijs aan het departement Politicologie aan de Universiteit Stellenbosch. Naast zijn academische bestaan schrijft P.P. Fourie ook fictie. Begin dit jaar verscheen zijn debuutroman The Heart is the size of a fist. Tegelijkertijd verscheen ook de Afrikaanse vertaling, ‘n Hart is so groot soos ’n vuis. In deze autobiografisch getinte roman vertelt Fourie het verhaal van de jonge Paul en zijn moeizame relatie met zijn vader, een toneelschrijver die zijn beste tijd gehad heeft. Pauls vader is een alcoholist die zijn vrouw mishandelt. Toch beleeft het gezin ook momenten van harmonie en schoonheid. Maar dan moeten Paul en zijn moeder weer vluchten, in het holst van de nacht. Als Paul volwassen wordt, blijft de schaduw van het verleden hem achtervolgen. En alle herinneringen komen weer boven als hij opnieuw in contact komt met zijn halfbroer, die wél een goede relatie met zijn vader heeft. De liefde voor zijn jongere broer brengt Paul ertoe om zijn bitterheid te overwinnen.

‘n Hart is so groot soos ’n vuis behandelt een voor Zuid-Afrika uiterst actueel thema: geweld tegen vrouwen. Het boek vorm een aanklacht tegen alle omstanders zoals onderwijzers, de dominee en zelfs familieleden die jarenlang zwijgend toekeken. Dat ’n Hart is so groot soos ’n vuis door velen als een Afrikaanse roman beschouwd wordt, is mede te danken aan vertaler Marius Swart. Het boek wordt soms vergeleken met de semi-autobiografische romans van de Zuid-Afrikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee. Daarom, én vanwege het belang van vertaling in de receptie van de Afrikaanse editie van de roman, zullen Pieter Fourie en Marius Swart tijdens ‘Boeken uit het Huis’ geïnterviewd worden door Peter Bergsma, de Nederlandse vertaler van J.M. Coetzee.