gepubliceerd op 1 september 2021
Geen vredestichter is zonder tegensprekers: Hugo de Groot, geleerde, staatsman, verguisd verzoener

Bij Uitgeverij Athenaeum is het boek Geen vredestichter is zonder tegensprekers. Hugo de Groot, geleerde, staatsman, verguisd verzoener van Henk Nellen verschenen. De boekenkist waarin Hugo de Groot (Grotius, 1583-1645) uit Loevestein ontsnapte is spoorloos verdwenen. Dat geldt niet voor zijn intellectuele nalatenschap. Hij was historicus, Neolatijns dichter, briefschrijver, polemist, propagandist, theoloog, vredesapostel en, niet te vergeten, familieman.
Gedurende zijn loopbaan hoopte het beschreven papier zich op. Veel ging verloren, maar het restant voedt nog steeds een internationale discussie.

Deze nieuwe biografie benut zijn ongeveer 7500 bewaard gebleven brieven. Nellen beschrijft een markante zeventiende-eeuwse staatsman-intellectueel en presenteert een mens van vlees en bloed, die zijn ideeën voor verbetering van onze woelige, verdorven wereld vurig bepleitte.

Geen vredestichter is zonder tegensprekers. Hugo de Groot, geleerde, staatsman, verguisd verzoener, Uitgeverij Athenaeum, paperback, 416 pag., € 30,-
ISBN: 9789025310677