donderdag 24 juni 2021 om 16:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 10 juni 2021
Boeken uit het Huis: ‘’n Baie lang brief aan my dogter’ van Marita van der Vyver

Afgelopen februari ging het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam in samenwerking met de Taalunie van start met een serie maandelijkse presentaties van boeken op het gebied van de Afrikaanse literatuur, geschiedenis en biografie: ‘Boeken uit het Huis’. Het doel van ‘Boeken uit het Huis’ is de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen.

Elke laatste donderdag van de maand vindt er een presentatie plaats tussen 16:00 uur en 17:00 uur. De presentaties worden gelivestreamd via het officiële Zuid-Afrikahuis YouTube-kanaal waarbij de kijker live vragen kan stellen via de chat. Natuurlijk zijn alle afleveringen van ‘Boeken uit het Huis’ ook op elk gewenst moment terug te kijken.

Op donderdagmiddag 24 juni staat het boek ’n Baie lang brief aan my dogter van Marita van der Vyver centraal. Marita van der Vyver is een literaire ster. Toen ze in 1992 debuteerde met Griet skryf ’n sprokie, een roman waarin een Afrikaner vrouw voor het eerst geestig en openhartig over seks schreef , leek de hype rond dit boek wel een beetje op de manier waarop Connie Palmen een jaar eerder met De wetten de Nederlandse literatuur was binnengestormd. Van der Vyver schreef vervolgens onvermoeibaar verder aan een omvangrijk en gevarieerd oeuvre van romans, korte verhalen, columns en essays, maar ook prenten-, kinder- en jeugdboeken en zelfs kookboeken.

In maart publiceerde Van der Vyver haar jeugdherinneringen, ’n Baie lang brief aan my dogter. In een brief aan haar dochter Mia, die in Parijs studeert en die volwassen wordt in de tijd van #metoo en de Black Lives Matter-beweging, probeert Van der Vyver uit te leggen hoe het was om in de apartheidsjaren op te groeien in een wit middenklasse gezin in Zuid-Afrika. ’n Baie lang brief aan my dogter is een liefdesverklaring van Van der Vyver aan haar dochter, Zuid-Afrika en het Afrikaans.

Marita van der Vyver zal op 24 juni voor ‘Boeken uit het Huis’ geïnterviewd worden door Francine Maessen. Zij studeerde Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Leiden, waar ze zich specialiseerde in Zuid-Afrikaanse literatuur. Momenteel doet ze aan de Universiteit van Amsterdam promotieonderzoek over trauma en identiteit in het oeuvre van Breyten Breytenbach.