donderdag 10 juni 2021 om 16:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 8 juni 2021
Brielle-lezing 2021 door Judith Pollmann

Op donderdagmiddag 10 juni aanstaande zal Judith Pollmann de Brielle-lezing 2021 uitspreken. De lezing heeft als titel Voorwaarden voor vrijheid: van 1572 tot nu meegekregen. Op 1 april 2022 viert Brielle, als ‘eersteling der vrijheid’ het vierhonderdvijftigste eeuwfeest van de inname van Den Briel door de watergeuzen. Samen met tientallen andere Nederlandse steden grijpt de stad dit eeuwfeest aan om het gesprek aan te gaan over vier waarden die belangrijk zijn voor Nederland: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid, en Verscheidenheid. Hoe belangrijk die waarden namelijk ook zijn, ze gaan niet probleemloos samen. In deze lezing zal Judith Pollmann laten zien hoe opstandige Nederlanders al in 1572 tegen dit probleem opliepen, en begonnen te experimenteren met oplossingen die tot op de dag van vandaag van invloed zijn gebleven.

Aanmelden

De lezing vindt donderdagmiddag 10 juni plaats in de Sint-Catharijnekerk in Brielle van 16:00 tot 17:30 uur. De lezing is online te volgen via een livestream. U kunt zich hiervoor via deze link aanmelden.