Dinsdag 1 juni 2021
om 16:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 11 mei 2021
Webinar 18de Eeuw: Bloed, zweet en tranen

Ook dit jaar organiseert onze Werkgroep 18de Eeuw weer een reeks webinars, telkens op de eerste dinsdagmiddag van de maand, over zinnenprikkelende thema’s. In de eerste webinar van deze nieuwe reeks stelt Ruben Verwaal zijn nieuwe boek Bodily Fluids, Chemistry and Medicine in the Eighteenth-Century Boerhaave School (Palgrave Macmillan, 2020) voor. Dit webinar vindt plaats op dinsdag 1 juni aanstaande.

In zijn toelichting betoogt Verwaal dat in de achttiende eeuw een herwaardering plaatsvond van de aard van de lichaamssappen. Sinds de oudheid baseerden artsen hun kennis over het menselijk lichaam op de humeurentheorie die stelde dat er vier basis humeuren waren – bloed, slijm, zwarte en gele gal – die in evenwicht moesten zijn om gezond te blijven. In de zeventiende eeuw kwam deze theorie onder vuur te liggen, met name door de opkomst van mechanistische opvattingen van het lichaam met nadruk op anatomie, oftewel, de vaste delen van het lichaam. Het tij keerde wederom in de 18e eeuw, mede dankzij de disciplinevorming van scheikunde aan universiteiten en de Boerhaave School, de groep studenten en artsen die in de traditie van Herman Boerhaave (1668–1738) werkten. Zij ontwikkelden nieuwe instrumenten en deden onderzoek naar speeksel, bloed, urine, moedermelk, zaad, zweet en tranen, waarmee een nieuwe grondslag werd gevonden voor theorieën in de fysiologie en pathologie.

Na zijn toelichting op zijn boek gaat Verwaal in gesprek met Wijnand Mijnhardt en Fokko Jan Dijksterhuis, respectievelijk emeritus hoogleraar Cultuurgeschiedenis en hoogleraar Wetenschapsgeschiedenis. Aan het einde is er ook ruimte voor vragen van deelnemers van dit webinar.

Aanmelden

Het webinar vindt plaats op dinsdag 1 juni 2021 tussen 16 en 17u. U kunt zich via deze link gratis registreren. Na registratie krijgt u bericht met een link naar de online-lezing en uw persoonlijke inloggegevens.