Zaterdag 15 mei 2021
om 20:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 6 mei 2021
Ken je klassiekers: de nieuwe koloniale leeslijst

Op zaterdagavond 15 mei aanstaande organiseren debatcentrum De Balie en tijdschrift De Groene Amsterdammer een online programma rondom het thema Ken je klassiekers: de nieuwe koloniale leeslijst, met o.a. Karin Amatmoekrim, Alfred Birney, Xandra Schutte, Yra van Dijk, Raoul de Jong en Manon Uphoff.

Wat we weten van het verleden wordt mede bepaald door wat we lezen. Literatuur geeft een beeld van ons verleden, maar dit beeld wordt terecht bevraagd en het Nederlandse koloniale verleden wordt opnieuw tegen het licht gehouden. Wat vertellen klassieke werken van Haasse, Multatuli en Couperus ons nog?

Tijdens deze avond presenteren Ianthe Mosselman en Rasit Elibol aan de hand van een aantal koloniale en postkoloniale literaire werken een gesprek over hedendaagse vragen over de canon, het gebrek aan aandacht voor de Indische, Molukse, Surinaamse en Antilliaanse literatuur en diversiteit in de Nederlandse letteren. Hoe de klassieken te lezen? Welke verhalen hebben we nodig om een beeld te vormen dat recht doet aan de koloniale geschiedenis?

Zij praten erover aan de hand van De nieuwe koloniale leeslijst, samengesteld door Rasit Elibol. Een boek waarin schrijvers klassieke koloniale en postkoloniale werken aan een noodzakelijke nieuwe lezing onderwerpen, maar waarin ook aandacht wordt gegeven aan Indonesische, Molukse, Surinaamse en Antilliaanse schrijvers die eveneens het koloniale verleden beschreven en tot de klassiekers zouden moeten behoren, zoals Cairo en Lopulalan.

Aanmelden

Het programma is te volgen via een gratis livestream via de website van De Balie. Aanmelden is niet nodig.