gepubliceerd op 4 mei 2021
Nieuw in de DBNL: het debuut van Felix Timmermans

Ook in mei brengt de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) weer een aantal nieuwe titels, waaronder dit keer het poëziedebuut van Felix Timmermans (1887-1946). Van het debuut van Timmermans waren niet veel mensen onder de indruk in 1907, en hijzelf later wellicht nog het minst. Het betreft zijn dichtbundel Door de dagen, die hij schreef onder het pseudoniem Polleke van Mher. In de bundel stonden gedichten die eerder verschenen waren in het lokale Lierse blad Lier Vooruit!. De bundel was ‘zoo dun als een sneeke kaas’ en de uitgever wist ‘geen ander nieuwjaarscadeau aan zijn abonnenten te doen, dan de gedichtjes bijeen te verzamelen en ze bij het nummer van “Lier Vooruit” te voegen’, aldus Timmermans. Had hij er dan spijt van? Nee: ‘Alhoewel het gebrekkig is, ben ik toch blij dat ’t als een kreupel, gemankeerd madeliefke op de wereld is komen piepen.’ De bundel is namelijk een mooie herinnering aan zijn begintijd als schrijver, aan ‘het voelen zwellen en deinen der eerste kunstenaarsemoties’. Door de dagen is nu te lezen in de DBNL.

Verder online deze maand de eerste jaargangen van tijdschrift Leesidee, met veel recensies, jaargangen van Strevenen Mijn vertelselboek waarin schrijfster Johanna van Woude (1853-1904) talloze verhalen voor kinderen bij elkaar brengt.

Klik hier voor een volledig overzicht van de nieuwe titels voor mei in de DBNL.