Woensdag 10 maart 2021
om 13:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 3 maart 2021
Jaarcongres Werkgroep Achttiende Eeuw: Making Sense of Finance

Het Online Jaarcongres van 2021 staat in het teken van financiële crises in de achttiende eeuw. In 2020 is het driehonderd jaar geleden dat de South Sea Bubble van 1720 knapte, volgens velen en breekpunt in economische en financiële geschiedenis. Hoewel de crisis begon in Frankrijk, Engeland en de Republiek, liet zij haar sporen na in heel Europa en de rest van de wereld. Het leidde onder andere tot een breed gevoerde discussie over financiële speculatie. Maar de Bubble is meer dan een financiële aangelegenheid: van pamfletten tot toneelstukken, ze gaf aanleiding tot allerlei vormen van culturele productie en sociaal ongemak. De vele prenten en publicaties die zijn opgenomen in Het Grote Tafereel der Dwaasheid zijn daar getuige van: ze maakten speculatie niet alleen belachelijk, maar zijn ook een poging om dit nieuwe fenomeen een plek te geven.

Het congres zou oorspronkelijk in 2020 gehouden worden, maar is uitgesteld vanwege corona. Nu vindt het tóch doorgang, weliswaar online en met een aangepast programma. Op 10 en 11 maart vind het congres plaats, met een keynote lezing van Dror Wahrman en presentaties van een brede selectie aan wetenschappers. Op vrijdag 12 maart wordt in samenwerking met De Nederlandse Bank een evenement georganiseerd dat zich richt op de verbanden tussen financiële crises toen en nu. Theater Kwast verzorgt het avondprogramma met de opvoering van een historisch toneelstuk.

U kunst zich inschrijven voor dit Online Jaarcongres door een formulier via deze link in te vullen (onderaan de pagina). Hier vindt u ook het programma.

The South Sea Bubble, a Scene in ‘Change Alley in 1720 1847, exhibited 1847 Edward Matthew Ward 1816-1879 Presented by Robert Vernon 1847 http://www.tate.org.uk/art/work/N00432