gepubliceerd op 15 mei 2019
Een nieuwe aflevering van De Parelduiker

Het tweede nummer van De Parelduiker van dit jaar is verschenen. Het literair-historische tijdschrift opent met een artikel van Graa Boomsma over de teruggevonden oorlogsdagboeken van Bert Schierbeek. Niet eerder werden deze dagboeken ingezien. Zij vormen fascinerende, openhartige lectuur over deze latere Vijftiger. In ‘De man die geen boek schreef’ gaat Bart de Cort in op het leven van anarchist en uitgever Anton Bakels (1898-1964). Dit bijzondere levensverhaal wordt gekleurd door tal van beroemde passanten. Zelf bleef hij steeds onder de radar, maar in dit artikel staat Bakels eindelijk eens op de voorgrond.

 

Daarnaast treft u in dit nummer Stefan Zweig, Paul Leppin, Gerard Reve en prinses Juliana aan. Ook ontbreken de vaste rubrieken ‘Berliner Beobachter’ (Hans Olink), ‘Schoon & Haaks’ (Jan Paul Hinrichs) en ‘De Laatste Pagina’ (Paul Arnoldussen, dit keer over Peter van Gestel) niet.

 

De Parelduiker, jaargang 24, 2019, nummer 2, € 13,50