gepubliceerd op 15 april 2019
De Aardappelcentrale, een monumentenman op oorlogspad door Atte Jongstra

Bij Uitgeverij De Arbeiderspers is een nieuwe roman van Atte Jongstra verschenen, De Aardappelcentrale. Een monumentenman op oorlogspad. Deze historische roman speelt zich af in 1944. Een archivaris (voorheen beeldhouwer) onderzoekt de politieke geschiedenis van standbeelden. Een kalme positie lijkt het. Via zijn club academievrienden (“De aardappelcentrale’) raakt hij toch in moeilijkheden, als ze bij de toenemende voedselschaarste in het Westen besluiten een standbeeld voor de aardappel op te richten. Als een onbekende er vervolgens een bordje bij plaatst “Weg met Pieper Adolf, wij willen echte aardappelen!’ volgt onderzoek door de SD. “De aardappelcentrale’ komt in beeld. De archivaris vlucht en weet het bevrijde Zuiden te bereiken, waar hij door de Amerikanen wordt ingehuurd als tolk. Met de eenheid Monuments Men trekt hij een totaal verwoest Duitsland binnen.

 

 

 

De Aardappelcentrale. Een monumentenman op oorlogspad, De Arbeiderspers, paperback, 264 pag. € 21,50

ISBN: 9789029534543