gepubliceerd op 13 april 2019
De Boekenwereld in het teken van De Bijzondere Band

Het eerste nummer van De Boekenwereld van deze nieuwe jaargang is verschenen, en staat in het teken van de Nieuwe Kunst ofwel Art Nouveau. De prachtige vormgeving van boeken uit die periode komt aan de orde in de tentoonstelling De Bijzondere Band, die tot en met 23 juni te zien is in Museum Meermanno/Huis van het boek in Den Haag. Het werk van de kunstenaars G.W. Dijsselhof, C.A. Lion Cachet en Th. W. Nieuwenhuis staat daarin centraal. Talrijke bruiklenen uit de Koninklijke Verzamelingen en de collecties van de MdNL maken deze tentoonstelling des te meer de moeite waard.

 

(Lees ook op onze website de bijdrage van Kasper van Ommen over een bijzondere band die op de tentoonstelling is te zien)

 

Verder bevat dit nummer meerdere Petersburgse vertellingen, een exposé over de blackface, een beschrijving van een unieke collectie van edities van De tien kleine negertjes, een artikel over de originele tekeningen van Peter Vos’ Beestenkwartet, een verkenning van de wijze waarop banketbakkers hun banket beletteren, een overzicht van het fonds van de zestiende-eeuwse drukker-uitgever Jan van Doesborch, columns over MatchBoox, de Halfwitnessclub en een achttiende-eeuwse Zweedse bibliotheek, en nog veel meer wetenswaardigs.

 

De Boekenwereld, jaargang 35, nummer 1, maart 2019.