gepubliceerd op 17 maart 2019
Een nieuw nummer van De Parelduiker

Van literair-historisch tijdschrift De Parelduiker is de eerste aflevering van 2019 verschenen. Het tijdschrift opent met een artikel van Petra Teunissen over de correspondentie tussen Carry van Bruggen en Marie Anne Tellegen. Deze brieven uit de periode 1912-1920 laten Van Bruggen zien als schrijfster, als moeder, als minnares en als hardwerkende, gescheiden vrouw.

 

Marsha Keja schrijft over het hoorspel dat van de zevendelige roman Het bureau is gemaakt, en over Voskuils bemoeienissen hiermee. In het stuk laat Keja aan de hand van nooit eerder gepubliceerde brieven en documenten zien hoe groot de inbreng van J.J. Voskuil eigenlijk was, en hoe zijn betrokkenheid uiteindelijk zorgde voor teleurstelling.

 

Het laatste grote artikel uit dit nummer is van de hand van Marjan Beijering. Zij belicht het schrijverschap van Janwillem van de Wetering, vooral bekend van zijn creatie Grijpstra en De Gier.  Verder nog een kort stuk van Maurits Verhoeff en de vaste rubrieken Schoon & Haaks, Berliner Beobachter en De Laatste Pagina.

 

Petra Teunissen zal ook spreken op de speciale, gratis toegankelijke Parelduikermiddag op zaterdag 30 maart aanstaande.

 

De Parelduiker, jaargang 24, 2019, nummer 1. € 13,50