maandag 18 februari 2019 om 16:00 uur
Aula van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2, Nijmegen
gepubliceerd op 4 februari 2019
Frans Kellendonklezing 2019 door Koen Peeters

Op 18 februari zal de Vlaamse auteur Koen Peeters, onder meer laureaat van de ECI-literatuurprijs 2017, de Frans Kellendonklezing 2019 uitspreken, met als titel Romeins dagboek. Peeters dwaalde een maand lang in Rome rond, bezocht catacomben en relikwie-kerken. Die kerken van Rome, ze zijn even barok en verguld als de taal van Frans Kellendonk. Maar Peeters zocht iets anders: wat maakt dat mensen de vreemde beweging maken van overgave aan het geloof? Geen betere plek ter wereld om het heilige te onderzoeken, net als het ‘oprecht veinzen’, zoals Kellendonk het ironisch noemde.

 

Het is intussen een bekende methode van Peeters: de plaats bezoeken, – hij spreekt van fouilleren – om de bijzondere sfeer, geschiedenis en verhalen te vatten. Koen Peeters gelooft alvast in de genius loci, de ‘plaatsgeest’ van Rome. Hij vond er parallellen tussen priesters, sjamanen en kunstenaars.

 

De boekuitgave van deze lezing zal verschijnen bij Uitgeverij Vantilt.

 

Aanmelden

De kosten voor het bijwonen van de Frans Kellendonklezing bedragen €15,00 (inclusief een exemplaar van de gedrukte rede en een hapje en een drankje). U kunt zich aanmelden via deze link.