woensdag 30 januari 2019 om 13:00 uur
NIAS Conference Room. Korte Spinhuissteeg 3, Amsterdam
gepubliceerd op 12 januari 2019
Symposium voor Wetenschapsbloggers

Op woensdagmiddag 30 januari aanstaande vindt op het Meertens Instituut het Symposium voor Wetenschapsbloggers plaats. Dit symposium wordt georganiseerd door Marc van Oostendorp, Jona Lendering, Hermen Visser en Marten van der Meulen.

 

Bloggen wordt breed gezien als een van de beste manieren om te berichten over wetenschap. Voor onderzoekers zijn de laagdrempeligheid, snelheid van publiceren en vrijheid grote voordelen. Bovendien kan een gevarieerd publiek van wetenschappers en niet-wetenschappers worden bereikt. Belangrijk zijn ook de mogelijkheden voor discussie: bloggen is een uitstekend voorbeeld van het transactie-model van wetenschapscommunicatie.

 

Toch kent ook bloggen uitdagingen. Hoe geef je bijvoorbeeld bloggen een plaats in het overvolle onderzoeksbestaan? Hoe ga je om met trollen? Hoe schrijf je op een aantrekkelijke manier over methodologie? Hoe ga je van blog naar publieksboek? Op deze middag voor en door wetenschapsbloggers zullen deze en andere vragen door verschillende ervaringsdeskundigen worden behandeld.

 

Programma

Vanaf 12.30 uur: Inloop

 

13.00 – ontvangst & opening Marc van Oostendorp (Neerlandistiek)
13.05 – 13.30 Roy Meijer (TU Delft): Over wetenschapscommunicatie en de universiteit
13.30 – 13.55 Armèn Hakhverdian (Stuk Rood Vlees): Omgaan met je publiek, moderatie
13.55 – 14.20 Jona Lendering (Mainzer Beobachter): Bloggen over methodologie
14:20 – 14:45 Suze Zijlstra (Over de Muur): Activisme
14.45 – 15.10 Sander Ruys (Maven Publishing): van blog tot publieksboek
15.10 – 15.30 koffiepauze
15.30 – 15.55 Karin van den Boogaert (Wetenschap.nu) – Meer/waarom podcast over wetenschap?
15.55 – 16.10 Maarten Keulemans (de Volkskrant): column
16.10 discussie
17.15 borrel

 

Aanmelden

Aanmelden kan via Marten van der Meulen op m.vandermeulen@let.ru.nl.

Let op: de ruimte is beperkt, dus wees er snel bij.