zondag 17 februari 2019 om 14:30 uur
Salon Saffier, Boorstraat 107, Utrecht
gepubliceerd op 23 december 2018
Lezing H.T.M. van Vliet over Couperus en Japan

Op zondagmiddag 17 februari 2019 zal Couperuskenner H.T.M. van Vliet in Utrecht een lezing geven over Louis Couperus en Japan. Bij Salon Saffier zal Van Vliet, bezorger van de recent verschenen geïllustreerde uitgave van Het snoer der ontferming, spreken over Couperus’ Japanse reis, diens journalistieke en literaire verwerking ervan en gaat nader in op het ontstaan en de betekenis van Het snoer der ontferming en de Japansche legenden en het door de schrijver gebruikte visuele en tekstuele bronmateriaal.

 

Louis Couperus (1863-1923) maakte in het voorjaar van 1922 met zijn vrouw, in opdracht van de Haagsche Post, een rondreis door Japan en beschreef wekelijks zijn indrukken voor dit weekblad. Na terugkeer in Nederland verwerkte hij zijn Japanse ervaringen op literaire wijze in een reeks schetsen en verhalen. Voor deze verhalen liet hij zich onder andere inspireren door Japanse prenten van schilders als Utamaro, Hiroshige en Hokusai. Daarnaast waren reisgidsen, kunstboeken, historische werken en boeken van beroemde bezoekers van Japan zijn bronnen. Velen beschouwen Couperus’ Japanse verhalen met hun poëtische zeggingskracht en diepgang als een van de hoogtepunten in het oeuvre van de schrijver. Het is het laatste werk dat Couperus voor zijn dood heeft geschreven.

 

Toegang

Het programma voor deze middag bestaat uit een lezing door H.T.M. van Vliet en een vertolking  van verhalen uit Het snoer der ontferming en de Japansche legenden door voordrachtskunstenaar Boris van den Wijngaard. De toegang bedraagt € 17,50. Reserveren is gewenst en kunt u doen via deze link.