maandag 19 november 2018 om 19:30 uur
Zaal 019 Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden
gepubliceerd op 5 november 2018
Lezing over drie Leidse literaire helden uit de negentiende eeuw door Rick Honings

 

Op maandagavond 19 november aanstaande zal Rick Honings voor Studium Generale in Leiden een lezing geven over de roem van drie Leidse literaire helden uit de negentiende eeuw.

 

Rechts van de stenen trap die omhoog leidt naar de Leidse burcht staat een houten bankje. Op het eerste gezicht lijkt dit een weinig bijzonder bankje, totdat je leest dat dit de Beets-Beuk-Bank is, vernoemd naar schrijver Nicolaas Beets, alias Hildebrand. Ook de beuk die uittorent boven de Burcht is vernoemd naar Beets, omdat deze er in zijn tijd al stond. Enkele verhalen uit Hildebrands Camera Obscura (1839) spelen zich in de Sleutelstad af. De lof voor Beets is hem niet alleen na zijn dood toegewuifd. Ook tijdens zijn leven was hij al een bekende Nederlander. Hetzelfde geldt voor andere Leidse schrijvers, zoals Willem Bilderdijk en François HaverSchmidt (Piet Paaltjens). Hoewel beroemdheden van alle tijden zijn, krijgt in de negentiende eeuw de literaire roemcultuur een impuls, onder invloed van de Romantiek. In toenemende mate worden schrijvers gezien als idolen, die zich dankzij hun excentrieke levensstijl verheffen boven het gepeupel.

 

Afgelopen zomer is de Engelse bewerking van De dichter als idool. Literaire roem in de negentiende eeuw (2016, Bert Bakker) verschenen bij Leiden University Press onder de titel Star Authors in the Age of Romanticism. Rick Honings, auteur en universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden, zal tijdens deze Studium Generale-lezing vertellen hoe deze Leidse auteurs en dichters in de negentiende eeuw hun heldenstatus verkregen.

 

Toegang

Deze lezing is gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Aanmelden is niet nodig.