gepubliceerd op 6 november 2018
Biografie F. Harmsen van Beek verschenen

Bij Uitgeverij De Bezige Bij is de biografie Hemelse mevrouw Frederike van Maaike Meijer verschenen, over dichteres en kunstenares F. Harmsen van Beek. Haar debuutbundel Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator, onder meer voor Vrij Nederland. Ze woonde een aantal jaren in Frankrijk en werd daarna het creatieve middelpunt van villa Jagtlust. Op haar eenenveertigste verhuisde ze naar het Groninger dorp Garnwerd, waar Kus of ik schrijf (1975) ontstond.

 

Rond Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, zoals haar werkelijke naam luidt, was nogal wat mythevorming – “Fritzi’ werd lang afgeschilderd als spilzieke “flodderdiva’. Deze kunstenaarsbiografie vertelt een ander verhaal. Voor het eerst komt Frederike Harmsen van Beek zelf aan het woord, in brieven en fragmenten uit haar dagboek dat ze sinds haar vroege jeugd bijhield.

 

Maaike Meijer sprak met tal van vriendinnen, vrienden en collega-kunstenaars
en kreeg inzage in Harmsen van Beeks gehele archief. Ze doet met haar biografie Hemelse mevrouw Frederike recht aan een fascinerend en veelzijdig kunstenaarschap van internationale allure.

 

Hemelse mevrouw Frederike, De Bezige Bij, paperback, 512 pag., € 39.99

ISBN: 9789403136004