vrijdag 9 november 2018 om 12:00 uur
Het Zuid-Afrikahuis, Keizersgracht 141c, Amsterdam
gepubliceerd op 1 november 2018
Symposium over rap, taal en identiteit: Afrikaanse rymklets en de Nederlandse context

Brasse vannie Kaap, Prophets of da City, Jitsvinger, Hemelbesem, Yoma….dit zijn slechts enkele namen van een groeiende groep Afrikaanse rymkletsers (rappers) die de afgelopen jaren grote sterren in de Zuid-Afrikaanse hiphopwereld zijn geworden. In hun werk hebben zij veel aandacht voor complexe identiteitsprocessen in de Zuid-Afrikaanse maatschappij, en leveren ze in een door een rauwe werkelijkheid gevormd Afrikaans scherp sociale commentaar op hun socio-politieke context. In Nederland worden deze kunstenaars en hun werk betrokken bij gesprekken over het Nederlandse koloniale verleden, slavernij, en de huidige vragen rond diversiteit en identiteit.

 

Luister mee op 9 november tussen 12:00 en 14:00 (zaal is open vanaf 11:30) in het Zuid-Afrikahuis te Amsterdam naar gesprekken over Afrikaanse hiphop, transnationale identiteit en de geschiedenis van Afrikaans. Waarom biedt de Nederlandse context juist voor Afrikaanse hiphop een belangrijk podium? En waarom wordt Afrikaanse rymklets, in de woorden van rapper Jitsvinger de “billboard van streeksdialekte, die baarmoeder van nuwe woorde en die fakkel van progressiewe letterkunde” genoemd?

 

Deelnemers zijn o.a. Aafje de Roest (scriptieprijswinnaar voor haar scriptie over Nederlandse hiphop), Catherine Henegan (regisseur Afrikaaps: een hiphop opera), Frazer Barry (muzikant, rapper en deelnemer aan Krotoa, op dit moment in Nederland op tournee), Jitsvinger  en Lee Ursus (rappers in het Afrikaans), en Vivien Waszink (auteur van Woord: de taal van Nederhop).

 

Dit symposium wordt georganiseerd door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, in samenwerking met het Zuid-Afrikahuis en het culturele debatinitiatief North South Lines.

 

Aanmelden

Toegang is gratis, maar i.v.m. beperkte ruimte is aanmelden verplicht via email: evenementen@zuidafrikahuis.nl

Voor vragen over het symposium, kunt u zich richten tot Margriet van der Waal: m.c.van.der.waal@rug.nl