gepubliceerd op 8 oktober 2018
Nieuwe titels in de DBNL

In oktober brengt de DBNL weer een flink aantal nieuwe titels online uit. Van Annie M.G. Schmidt zijn drie vroege werken geselecteerd, waaronder Het hele schaap VeronicaHet schaap Veronica (1951) behoort tot de vroege successen van Schmidt. De verzen over juffrouw schaap en haar vrienden de dominee en de dames Groen verschenen voor het eerst in Het Parool, voorzien van illustraties van Wim Bijmoer. Een tweede en derde verzameling verscheen in boekvorm, hier samengebald tot Het hele schaap Veronica. De andere titels zijn De spin Sebastiaan en In Holland staat mijn huis.

 

Ook het satirische blad Den Laplandschen tovertrommel van Jacob Campo Weyerman is nu beschikbaar. Weyerman had in de jaren 1720 naam gemaakt als weekbladschrijver, telkens met nieuwe titels. Hieruit moest hij ook in zijn inkomen voorzien. Dat lukte niet, getuige zijn vele schulden. Ook Den Laplandschen tovertrommel bestond niet lang: het zou slechts tien maandagen achter elkaar verschijnen, van 2 juli tot 3 september 1731. Het weerhield Weyerman er niet van telkens nieuwe bladen op te zetten: Den kluyzenaar in een vrolyk humeur bestond een halfjaar, Den adelaar twee maanden en Den Talmud ofte overzeldzaamen Joodsche vertellingen haalde zelfs dat niet.

 

Verder verschijnen deze maand onder  meer zes jaargangen van Nieuw Vlaams Tijdschrift met auteurs als Karel Jonckheere en Paul van Ostaijen, het prijswinnende oorlogsdagboek Doortocht van Bert Voeten en Een meisje-studente, het debuut van Annie Salomons.

 

Klik hier voor het volledige overzicht van nieuwe titels