gepubliceerd op 9 september 2018
Een knipperend ogenblik: een portret van Remco Campert door Mirjam van Hengel

Mirjam van Hengel werkte de afgelopen drie jaar aan Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert. Van Hengel, die eerder het succesvolle Hoe mooi alles (2014) publiceerde over de liefde tussen Leo en Tineke Vroman, sprak wekelijks met Campert en kreeg inzage in al zijn papieren. Ze schreef een portret over de man die al meer dan een halve eeuw het Nederlandse literaire landschap kleurt, die even graag alleen is als in gezelschap, even lui als productief, even opgeruimd als melancholiek, even betrokken bij de wereld als onverstoorbaar zichzelf.

 

De vele gesprekken leverden dit op, een portret van een schrijver die bekend staat om zijn lichtvoetigheid. Het verhaal van Camperts leven loopt van de naoorlogse avant-garde via feestende jongeren rond het Vondelpark en toenemende publieke zichtbaarheid naar de stilte van een werkkamer. Er was de afwezige vader, er kwamen en gingen grote liefdes, maar altijd bleef het schrijven, dicht op de eigen huid.

 

Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert, Uitgeverij De Bezige Bij, gebonden, 512 pag.,  € 29,99

ISBN: 9789403122908