gepubliceerd op 11 september 2018
Verschenen: biografie Jan Walravens door Jos Joosten

Bij Uitgeverij Vantilt verscheen deze maand de biografie De verdeelde mens. Jan Walravens [1920-1965]: schrijver, ijkpunt, avant-gardist van Jos Joosten. Tussen 1944 en 1965 was Brusselaar Jan Walravens het absolute ijkpunt in de Vlaamse avant-garde. Hij introduceerde het existentialisme en was de eerste die in het Nederlandse taalgebied sprak over experimentele poëzie. Met zijn tijdschrift Tijd en Mens bracht hij Vlaamse en Nederlandse Vijftigers en Cobraschilders bijeen. In de laatste jaren van zijn korte leven was hij een van de culturele televisiepioniers en interviewde hij bijvoorbeeld W.F. Hermans tijdens zijn tv-debuut. Ook schreef hij twee ophefmakende romans en een aantal ontroerende novellen.

 

 

De biografie De verdeelde mens is gebaseerd op veel niet eerder gepubliceerde documenten, zoals Walravens’ dagboeken, de brieven aan zijn verloofde en zijn correspondentie met Hugo Claus. Ze geven een beeld van het nog verrassend cultureel bruisende Berlijn in 1943, de Brusselse kunstwereld na de Tweede Wereldoorlog en de doorbraak van de avant-garde in literatuur, schilderkunst en theater in de jaren vijftig.

 

De verdeelde mens. Jan Walravens [1920-1965]: schrijver, ijkpunt, avant-gardist, Uitgeverij Vantilt, gebonden, 300 pag., € 29,95

ISBN: 9789460043956