gepubliceerd op 7 juni 2018
Stefan Hertmans nieuwe gastschrijver Universiteit Leiden

Het gastschrijverschap, een samenwerkingsverband van de universiteit met NRC Handelsblad, is sinds 1985 aan de Leidse universiteit gevestigd. Studenten en docenten wordt via dit gastschrijverschap de mogelijkheid geboden om in aanraking te komen met een schrijver of schrijfster van naam. Komend studiejaar is Stefan Hertmans uitgenodigd de rol van gastschrijver op zich te nemen.

 

Centraal binnen zijn gastschrijverschap zal de vraag staan wat lezen in de huidige tijd nog betekent. Gaat de leescultuur echt ten onder, zoals je zovelen hoort beweren? Samen met de studenten gaat Hertmans in een serie colleges na hoe lezen veranderd is, wat een digitale leescultuur inhoudt en wat dat betekent voor de toekomst voor de roman.

 

Vast onderdeel van het gastschrijverschap is de Albert Verweylezing, die Hertmans op donderdagavond 22 november zal houden onder de titel De fictie en de feiten. De lezing is toegankelijk voor alle belangstellenden. De colleges – na aanmelding – eveneens. Voorrang gaat naar studenten, van álle studierichtingen en universiteiten.