gepubliceerd op 13 mei 2018
Verschenen: De schilders van Domburg

 

Bij Uitgeverij WBOOKS verscheen onlangs in de reeks over Nederlandse kunstenaarskolonies en -stromingen het boek De schilders van Domburg  van Francisca van Vloten. Van oudsher hebben kunstenaars over Walcheren gezworven, aangetrokken door de ongerepte schoonheid van de natuur, de bijzondere lichtval langs de kust en de weerschijn ervan over het vlakke land. Het grillige duinlandschap, de zee en de oude bossen die de dorpen omzomen, inspireerden schilders, dichters, componisten en schrijvers. Voor schilders als Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck, Mies Elout-Drabbe en Willem Vaarzon-Morel was de kustplaats Domburg het centrale punt. ‘Het is buiten zoo mooi van kleur, kleur, kleur en zon’, verzuchtte Toorop in 1908 tijdens zijn verblijf in de badplaats.

 

Vanaf 1870 ontwikkelde Domburg zich tot een kunstenaarskolonie. Tot bloei kwam de kolonie met Toorop, die er samen met Piet Mondriaan de basis voor het Nederlandse luminisme legde. Tal van binnenlandse en buitenlandse schilders kwamen er in Toorops kielzog werken. Ze raakten geïnspireerd door de omgeving en door de karakteristieke Zeeuwse bevolking. De zogenaamde Domburgsche Tentoonstellingen (1911-1921) maakten de band tussen hen nog hechter. De Eerste Wereldoorlog was voor kunstenaarskolonie Domburg het begin van het einde.

 

De schilders van Domburg laat zien wat die periode ons naliet. Het boek gaat over de ontwikkeling van Domburg als kunstenaarskolonie en de magische aantrekkingskracht van het bijzondere kustdorp op kunstenaars uit binnen- en buitenland.

 

De schilders van Domburg, WBOOKS, gebonden, 264 pag., € 19,95

ISBN: 9789462582606