gepubliceerd op 14 april 2018
Verschenen: ‘Hier’ van Joke van Leeuwen

Deze week verscheen Hier, de nieuwe roman van Joke van Leeuwen bij Uitgeverij Querido. Van Leeuwen is veelzijdig: ze schrijft proza voor kinderen en volwassenen, poëzie, ze is illustrator, maakt theaterprogramma’s en treedt op als performer. Met haar nieuwe boek richt ze zich weer op het volwassen publiek. Van de achterflap:

 

Hier is het huis aan de grens waar Stamvader woont. Van generatie op generatie lijkt het leven in het naburige dorp onveranderlijk, de mensen vieren er jaarlijks hun feesten. Stamvader is van elders gekomen om de grens te bewaken, en voert alles volgens de regels uit. Vreemdelingen zijn niet welkom, smokkelen is verboden, wantrouwen is zijn werk.

 

Wanneer hij hulpbehoevend wordt, volgt zijn zoon Bardo hem op en zorgt diens vrouw Mara voor haar eigenwijze schoonvader, terwijl ze op betere tijden blijft hopen. Licht en warmte komen van Kleine, hun dochtertje, dat de barrières leert kennen, maar speels en onbevooroordeeld tussen iedereen door vlindert. Waarom trekken mensen grenzen? Wie meent bij welke kant te horen?

 

Hier, Uitgeverij Querido, paperback, 232 pag., € 18,99

ISBN: 9789021409580