gepubliceerd op 10 april 2018
Claes verklaart Claus

Dit jaar wordt herdacht dat de Vlaamse schrijver Hugo Claus tien jaar geleden overleed met tal van tentoonstellingen, lezingen en nieuwe boeken. Een van die nieuwe boeken is de studie Het teken van de hamster. Een close reading van Hugo Claus van Paul Claes, onlangs verschenen bij Uitgeverij Vantilt.

 

In het lange gedicht Het teken van de hamster (1963) verhaalt Hugo Claus over een tweedaagse reis van Gent naar Brugge. Tijdens die tocht bezint de dichter zich op zijn problematische bestaan. Ondanks erfelijke belasting en schuldbesef neemt hij uiteindelijk het besluit een kind te verwekken.

 

Meer dan andere gedichten onthult Het teken van de hamster de gemaskerde persoonlijkheid van Claus. Toch versleutelt de dichter zijn levensbiecht in een stijl vol raadsels. Clauskenner Paul Claes verklaart dit caleidoscopische gedicht vers voor vers. Behalve een nieuwe interpretatie biedt zijn studie een op basis van het typoscript gecorrigeerde grondtekst.

 

Het teken van de hamster. Een close reading van Hugo Claus, Uitgeverij Vantilt, paperback, 176 pag., € 19,50

ISBN: 9789460043765