gepubliceerd op 19 februari 2018
Yvonne Keuls over Hella S. Haasse

Bij Ambo/Anthos verscheen onlangs het nieuwe boek van Yvonne Keuls, Zoals ik jou ken, ken jij mij, over haar  vriendschap met Hella Haasse. Zoals ik jou ken, ken jij mij biedt een mooi inkijkje in de televisiewereld van de jaren zestig en zeventig, én in de literaire wereld van die tijd, met vergeten schrijvers als Couperus en Vestdijk. Yvonne Keuls beschrijft de groeiende populariteit van de televisie en de emancipatie van de vrouw, evenals de generatie die ‘dat Indische leven’ in Nederland zo mist. Maar bovenal toont dit prachtige verhaal op ontroerende wijze de klievende momenten in het leven van de twee schrijfsters, die van grote betekenis zijn geweest voor hun vriendschap:

 

“ Oeroeg was mijn vriend, ”zo begint Hella Haasse haar beroemde boek “Oeroeg”. Met een variatie daarop zeg ik: “Hella was mijn vriendin.” En dat lag niet voor de hand want wij scheelden veertien jaar en hadden totaal verschillende karakters. Hella, een erudiete vrouw die haar meningen zorgvuldig formuleerde, ik, een spontane rebel met het woord op de tong. Wij leken geschapen om op elkaar te botsen, ook al waren er redenen om sympathie en begrip voor elkaar te hebben: wij hadden ons hart verloren aan toneel en literatuur en wij waren beiden geboren in het toenmalige Batavia waar Hella vaak bij ons thuis kwam.

 

Zoals ik jou ken, ken jij mij, Ambo/Anthos, gebonden, 248 pag., € 20,00

ISBN: 9789026340956