gepubliceerd op 6 februari 2018
Verschenen: ‘Gebroken wit’ van Victor Vroomkoning

 

 

Bij uitgeverij De Arbeiderspers verscheen onlangs de nieuwe bundel van dichter Victor Vroomkoning, Gebroken wit. Vroomkoning studeerde Nederlands en filosofie en debuteerde in 1983 met de bundel De einder tegemoet. Hij schreef nadien nog tien bundels en hij kreeg o.a. de Karel de Grote prijs voor zijn gehele oeuvre. Van de achterflap van zijn nieuwe bundel:

 

 

“Wij verliezen ons in het gemis en vinden / ons door elkaar terug in wie wij / ongetwijfeld moeten zijn geweest – hoor ons / ernaar raden. Voor even kunnen we / tegen het gebroken wit van ons heden.’ Dat is waar het in deze bundel om gaat: om wat verdween aan zuiverheid en trouw, om liefde die vertroebelde, verloren kracht, gefnuikt verlangen. Wie leeft maakt brokken. De scherven probeert Vroomkoning tot gedichten om te vormen, de breuklijnen te lijmen tegen het wit van het papier. Dat gebeurt niet zelden met zelfspot en ironie, met filosofische understatements. De dichter geeft een beeld van de condition humaine, zonder opsmuk, zonder sentiment.

 

Gebroken wit, De Arbeiderspers, paperback, 80 pag., € 17,99

ISBN: 9789029523622