gepubliceerd op 12 november 2017
50 jaar Werkgroep 18e Eeuw: Call for Object Stories

Op zaterdag 16 juni 2018 viert de Werkgroep 18e Eeuw haar vijftigjarig jubileum met een feestelijke dag in Teylers Museum te Haarlem (noteert u de datum vast!). Voor deze dag zijn wij op zoek naar verhalen.

 

Teylers Museum is hét Nederlandse museum van de achttiende eeuw. De kunstwerken, de historische objecten en het gebouw vertellen het verhaal van de achttiende eeuw. Bij de viering van 50 jaar Werkgroep 18e Eeuw zijn we daarom op zoek naar enthousiaste onderzoekers, van beginnend tot gevorderd, die aan de hand van een of meerdere objecten uit de collectie van Teylers Museum een korte presentatie willen verzorgen op 16 juni. Welk verhaal vertelt jouw favoriete object? Wat voor nieuw licht werpt jouw object op de achttiende-eeuwse wereld van kunst en wetenschap?

 

De presentaties zullen allemaal ‘op zaal’ plaatsvinden en zijn niet alleen gericht op Werkgroep-leden, maar ook op de reguliere bezoekers van het museum. Ze duren maximaal tien minuten en zullen gedurende de middag een aantal keer worden herhaald. Zo zet de Werkgroep op deze feestelijke dag ook nadrukkelijk de deur naar het grote publiek open.

 

Er zijn reeds toezeggingen van Teylers-hoogleraren Eric Jorink en Frans van Lunteren, Werkgroep-voorzitter en wetenschapshistoricus Fokko Jan Dijksterhuis en historicus David van der Linden. De laatste zal een workshop achttiende-eeuws brieven vouwen en verzegelen verzorgen.

 

Enthousiast geworden? Stuur dan uw voorstel (maximaal 300 woorden) voor een objectpresentatie of workshop uiterlijk 15 december 2017 naar de secretaris van de Werkgroep, Ivo Nieuwenhuis, via secretaris@18e-eeuw.nl. Vermeld in uw voorstel ook uw eigen achtergrond of expertise en, indien u een objectpresentatie wilt geven, geef a.u.b. duidelijk aan van welke objecten uit de collectie van Teylers Museum u gebruik wilt maken.