gepubliceerd op 10 oktober 2017
Verschenen: twaalf niet eerder gebundelde teksten van de Limburgse Tachtiger Frans Erens

De burgemeester - voorzijde

Deze week verschijnt De burgemeester, een keuze uit niet eerder gebundelde en zodoende onbekende teksten van de Limburgse Tachtiger Frans Erens. Bij de twaalf teksten gaat het om bijdragen van Erens aan De Nieuwe Gids, het tijdschrift van de Tachtigers. Daartoe behoren onder meer de legende van de heilige Christina van Sint Truiden, een essay over de destijds al waarneembare leegloop van de katholieke kerken, een reisverslag over Würzburg en wederzijdse huldeblijken aan en van mede-Tachtiger Willem Kloos. De titelnovelle is een curiosum: De burgemeester verscheen onder het pseudoniem Richard Savels in 1912 en is een even geestige als vileine novelle over Limburgse vriendjespolitiek van ja-knikkers en lokale potentaten, compleet met herkenbare locaties, waarbij de naam van de burgervader uit de titel – Smiecht – meteen en terecht het ergste doet vrezen.

 

Frans Erens deed er zijn leven lang het zwijgen toe en daar deed hij waarschijnlijk goed aan: toen hij in 1890 al eens de Limburgse geestelijkheid op de korrel had genomen in De Nieuwe Gids middels de novelle De conferentie had de commotie daarover zijn loopbaankansen in zijn thuisprovincie teniet gedaan. Pas postuum in 1940 kon Erens als schrijver worden ontmaskerd. Tot een heruitgave van De burgemeester kwam het echter niet; nog in 1985 achtte Tachtiger-vorser Harry G.M. Prick het verhaal een te vreemde eend in Erens’ bijt en nam het om die reden niet op in de toen door hem bezorgde bundel Frans Erens Over Limburg.

 

Nu verschijnt De burgemeester dan eindelijk alsnog, in moderne spelling en voorzien van annotaties. De novelle nuanceert het vaak verkondigde beeld van Erens als bedaarde braverik. Grafisch vormgever Jo Korf ontwierp de kaft van het boek, dat Frans Erens een volwaardige bundel aan “nieuw” materiaal oplevert in zijn 160e geboortejaar.

 

De burgemeester, deel 25 in de Moddersproak literaire reeks, paperback, 88 pag., € 14,-

ISBN: 9789082631043

 

Te bestellen via www.osmoddersproak.com