zaterdag 23 september 2017 om 16:00 uur
Louis Couperus Museum, Javastraat 17, Den Haag
gepubliceerd op 14 september 2017
Lezing: Louis Couperus en Abraham Kuyper

In het Louis Couperus Museum te Den Haag vindt op zaterdag 23 september om 16:00 uur een lezing plaats met als titel Louis Couperus en Abraham Kuyper. De historicus George Harinck, hoogleraar geschiedenis van het Neocalvinisme aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, vertelt in deze lezing over de bijzondere reis die oud-premier, theoloog en journalist Abraham Kuyper in 1905 heeft gemaakt door maar liefst zestien landen rondom de Middellandse Zee. Hij legde zijn bevindingen vast in het tweedelige en meer dan duizend pagina’s tellende boek Om de Oude Wereldzee (1907-1908), te zien in het museum.

 

Onder diezelfde titel zond de IKON in 2015 een schitterende tv-documentaire in acht delen uit, waarin Harinck, samen met Martin Maat en Hans Hermans, Kuyper achterna reist en het heden toetst aan de observaties van toen. In de slotaflevering bezoekt hij Algerije en Spanje. Over zijn avontuur schreef Harinck Aan het roer staat het hart. Reis om de oude wereldzee in het voetspoor van Abraham Kuyper (Prometheus Bert Bakker 2015).

 

In de lezing van prof. Harinck zullen de bevindingen van Louis Couperus in Algerije vergeleken worden met die van Abraham Kuyper. In aansluiting op zijn lezing zal prof. Harinck de magistrale slotaflevering van Om de oude wereldzee laten zien.

 

Aanvang: 16.00 uur. Kosten: € 10 inclusief museumentree, koffie en thee. Amici, Museumkaart en Rotterdampashouders: € 6.

 

Gaarne reserveren via info@louiscouperusmuseum.nl