gepubliceerd op 4 september 2017
Onlangs verschenen: ‘Literatuur uit de tweede hand’ van H.T.M. van Vliet

Vliet Couperus Prominent

Bij Uitgeverij Prominent verscheen onlangs het boekje Literatuur uit de tweede hand. Elisabeth Couperus als vertaalster, gevolgd door enkele brieven, geschreven door Couperuskenner H.T.M. van Vliet. Elisabeth Couperus-Baud (1867-1960) speelde een centrale rol in het leven van Louis Couperus. Zij nam hem alle dagelijkse zorgen uit handen, zodat hij ongestoord aan zijn literaire oeuvre kon werken. Verder hielp zij haar man met bronnenonderzoek voor de historische romans en verhalen, schreef zij lange tijd de kladhandschriften in het net over en assisteerde zij bij de correctie van de drukproeven. Minder bekend is, dat zij ook een eigen carrière had als vertaalster. In ruim dertig jaar vertaalde zij romans, verhalen en toneelstukken uit het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. In dit essay wordt voor het eerst uitvoerig ingegaan op de vertaalarbeid van Elisabeth Couperus: hoe kwam de keuze van de vertaling tot stand, hoe ging de vertaalster te werk en hoe werden de boeken ontvangen? Deze vragen worden behandeld aan de hand van de eerste drie vertalingen van mevrouw Couperus, waaronder die van de beroemde roman The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde. Na het essay volgen enkele niet eerder gepubliceerde brieven van Elisabeth Couperus, die onlangs zijn teruggevonden.

 

Literatuur uit de tweede hand. Elisabeth Couperus als vertaalster, gevolgd door enkele brieven, Uitgeverij Prominent, paperback, 86 pag., € 14,95

ISBN: 9789492395146