gepubliceerd op 13 augustus 2017
Cursus ‘Het Amsterdam van Jacob van Lennep’

Van 26 september tot en met 7 november zal Marita Mathijsen aan de VU een cursus van zes hoorcolleges geven over Jacob van Lennep. Amsterdam veranderde in de negentiende eeuw in rap tempo. Dat betekende grote moderniseringen, zoals de aanleg van de spoorwegen, maar ook vernietiging van de getuigen van het verleden. De schrijver Jacob van Lennep (1802-1868), geboren de in de hoogste kringen van het Amsterdams patriarchaat, was betrokken bij moderniseringen, maar hij verzette zich ook tegen respectloze omgang met het verleden. Hij hoorde bij degenen die ervoor zorgden dat Amsterdam de eerste waterleiding van Nederland kreeg. Tegelijk had hij een groot aandeel in de oprichting van de standbeelden voor Rembrandt en Vondel. Hij schreef onderhoudende historische romans, maar ook een roman waarin hij de politie aanklaagt omdat die samenwerkt met bazen van prostitutiehuizen. In deze collegereeks zal aan de hand van de ondernemende schrijver Jacob van Lennep worden ingegaan op een zestal onderwerpen over de veranderingen van Amsterdam in de negentiende eeuw.

 

Klik hier voor meer informatie over deze HOVO-cursus.