Frederik Mullerlezing 2017
vrijdag 1 september 2017 om 16:30 uur
Singelkerk, Singel 452, Amsterdam
gepubliceerd op 13 juli 2017
Frederik Mullerlezing 2017 door Jos Biemans

Op vrijdag 1 september houdt prof. dr. Jos Biemans, bijzonder hoogleraar in de Wetenschap van het Handschrift, de negende Frederik Mullerlezing. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. De lezing heeft als titel: ‘Boek- en bibliotheekarcheologie in de praktijk. Nieuw onderzoek naar de vroegste stadsbibliotheek van Amsterdam (ca. 1400–1632)’.

 

De vroegste voorloper van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek was de kerk- en stadsbibliotheek in de Nieuwe Kerk aan de Dam. In 1645 verwoestte een felle uitslaande brand vrijwel het complete dak en het grootste gedeelte van het interieur van dit gebouw. Daarmee ging ook het archief van de kerkmeesters in vlammen op. Gelukkig was de bibliotheek van kerk en stad al in 1632 overgebracht vanuit de kerk naar het gebouw van het Athenaeum Illustre.

Het volstrekt ontbreken van archivalia maakt het schrijven van een geschiedenis van deze bibliotheek tot een bijzondere onderneming. Het eerste overzicht van de collectie biedt de gedrukte bibliotheekcatalogus van 1612. Zo’n 85% van de boeken die daarin beschreven staan, is nog steeds aanwezig bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

 

Zijn daar nog handschriften en gedrukte boeken bij uit het vroegste begin van de Librije? Wat vertellen de bewaard gebleven boeken ons? Waar en hoe stonden zij opgesteld? Zijn er nog andere mogelijkheden om de geschiedenis van deze vroege kerk- en stadsbibliotheek te reconstrueren? Jos Biemans neemt u zes eeuwen mee terug in de tijd en vertelt over zijn archeologische zoektocht naar de Librije van het middeleeuwse en vroegmoderne Amsterdam.

 

Programma:

16.30 uur: Inloop
17.00 uur: Lezing prof. dr. Jos Biemans
18.00 uur: Borrel bij de Bijzondere Collecties

 

Aamelden:

De lezing is gratis toegankelijk. U kunt zich via deze link aanmelden.