vrijdag 14 april 2017 om 18:00 uur
Tolhuistuin, Amsterdam
gepubliceerd op 14 april 2017
Lezing ‘Moderne Surinaamse kunst’ door Paul Faber

Op vrijdag 14 april om 18:00 uur geeft kunsthistoricus, tentoonstellingsmaker en publicist Paul Faber in de Tolhuistuin te Amsterdam een lezing over de moderne Surinaamse kunst in wording, 1945-1980.

 

Hoewel er al eerder kunstenaars in Suriname actief waren, begint pas na de Tweede Wereldoorlog zich een serieuze moderne kunst te ontwikkelen in Suriname. De eerste generatie volgt eerst in Nederland kunstvakonderwijs, en zet zich na terugkeer in om een Surinaamse opleiding van de grond te krijgen. Tegelijkertijd vindt een artistieke zoektocht plaats naar het eigene: wat is Surinaamse kunst eigenlijk of wat zou die moeten zijn? En kan dat wel? Dit alles speelt zich af tijdens de sociaal-politieke beweging naar de onafhankelijkheid en de eerste woelige jaren daarna.

 

Kunsthistoricus Paul Faber bouwt dit verhaal op rond twee kunstenaars die in dit proces een belangrijke rol hebben gespeeld: Stuart Robles de Medina (1930-2006) en Jules Chin A Foeng (1944– 1983). Over de laatste schreef Faber een monografie in 2015. Zijn monografie over Robles de Medina wordt verwacht in 2018. Paul Faber heeft meerdere boeken over dit onderwerp geschreven, te vinden op zijn website.

 

De leerstoel Nederlands-Caraïbische Letteren van de Universiteit van Amsterdam (prof. dr. Michiel van Kempen) en Framer Framed organiseren in maart/april 2017 een reeks open lezingen. In deze bijeenkomsten wordt ingegaan op de invloed van het kolonialisme en Nederlands imperialisme op (de relatie tussen) literatuur en beeldende kunst in de voormalige Nederlandse koloniën. De lezingen vinden plaats in de Framer Framed expositieruimte en zijn gratis te bezoeken.

 

Aanmelden:

De lezing is gratis toegankelijk, maar men wordt verzocht zich bij voorkeur aan te melden via reserveren@framerframed.nl