gepubliceerd op 10 april 2017
Barbaren & Wijsgeren: het beeld van China in de Gouden Eeuw

Barbaren_voorplat HR

Onlangs verscheen Barbaren & Wijsgeren. Het beeld van China in de Gouden Eeuw, en tegelijkertijd opende de aan het boek gekoppelde tentoonstelling in het Frans Halsmuseum in Haarlem. Aan de hand van toegankelijke bijdrages van specialisten en talloze illustraties geeft dit boek een beeld van de Nederlandse beeldvorming van China en andersom. Daarmee laat het zien hoe het moderne Chinabeeld, een mengeling van verbazing en bewondering, tot stand is gekomen.

 

Vandaag de dag zijn Chinese goederen niet weg te denken uit ons dagelijks leven, maar ons beeld van China en de Chinezen is minder concreet. De Chinese taal en haar schrift, de staatsvorm en de ouderdom van de Chinese beschaving zijn moeilijk in te passen in het westerse wereldbeeld. Eigenlijk net als in de zeventiende eeuw, toen Chinese industriële massaproductie standaard onderdeel van Nederlandse huishoudens werd en prentenboeken over China ongekend populair waren.

 

Barbaren & Wijsgeren belicht de wederzijdse beeldvorming die het resultaat was van de intensieve contacten tussen Nederlanders en Chinezen tijdens de zeventiende eeuw. Zowel de culturele uitwisseling als de dynamiek van stereotypering, die daarvan het gevolg was, wordt uitgelicht. Zo wordt duidelijk hoe de beeldvorming een eigen weg volgde die nog altijd actueel is.

 

Met bijdragen van Leonard Blussé, Jan van Campen, Trude Dijkstra, Lennert Gesterkamp, Noël Golvers, Menno Jonker, Willemijn van Noord, Nicolas Standaert, Jing Sun, Ching-Ling Wang, Thijs Weststeijn.

 

Barbaren & Wijsgeren. Het beeld van China in de Gouden Eeuw, Uitgeverij Vantilt, paperback, 96 pag., € 19,95

ISBN: 9789460043192

 

De tentoonstelling in het Frans Halsmuseum is te zien tot en met 20 augustus.