zaterdag 20 mei 2017 om 19:00 uur
OBA-Theater, Oosterdokskade 143, Amsterdam.
gepubliceerd op 28 februari 2017
Vijfde Cola Debrot-lezing door Astrid H. Roemer

DEZE LEZING IS UITGESTELD

 

Op zaterdag 20 mei 2017 zal Astrid H. Roemer de Cola Debrot-lezing geven in Amsterdam. Het is de vijfde keer dat deze lezing wordt georganiseerd door de Werkgroep Caraïbische Letteren. Na de lezing zal critica Elsbeth Etty met de laureate van de P.C. Hooftprijs 2016 in gesprek gaan. Het is de vijfde maal dat de Cola Debrot-lezing wordt georganiseerd; eerdere sprekers waren Derek Walcott, Ana Menéndez, Antoine de Kom en Karin Amatmoekrim.

 

Astrid Roemer behoeft nauwelijks nog introductie. Jarenlang was zij de meest spraakmakende schrijfster van Suriname. Zij werkte aan een intens oeuvre, verkreeg grote bekendheid met de roman Over de gekte van een vrouw en leverde haar meesterwerk af met de romantrilogie Roemers drieling in de jaren 1996-1998, waarmee zij de laatste roerige decennia van de Surinaamse geschiedenis op indrukwekkende wijze neerzette. De trilogie werd nog onlangs herdrukt onder de titel Onmogelijk Moederland. Na jaren van stilzwijgen liet zij vorig jaar de ‘mémoires van een thuisloze’ Liefde in tijden van gebrek verschijnen, en dit jaar kwam haar jongste roman uit, Olga en haar driekwartsmaten.

 

Na de Cola Debrot-lezing gaat Astrid Roemer in gesprek met Elsbeth Etty, critica bij NRC Handelsblad en biografe van Henriëtte Roland Holst. In 2008 ontving zij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Etty sprak de laudatio uit bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs aan Astrid Roemer op 19 mei 2016.

 

De lezing vindt plaats om 19:00 in het OBA-Theater op de zevende etage van de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam. Kaarten voor de lezing kunt u via deze link aanschaffen.