vrijdag 7 april 2017 om 20:00 uur
Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam
gepubliceerd op 23 februari 2017
Zevende Kousbroeklezing door Maarten Asscher

Onder de titel ‘De geboorte van een ruïne’ houdt Maarten Asscher op vrijdag 7 april in de Rode Hoed in Amsterdam de zevende Kousbroeklezing. De belofte van de fotografie is dat die de tijd stil kan zetten en het verleden kan laten herleven. Dat alleen al verklaart de fascinatie die juist schrijvers voor deze techniek aan de dag leggen. In zijn lezing gaat Maarten Asscher op zoek naar de literaire en historische krachten die dat beloftevolle potentieel van een foto kunnen vervolmaken. Daar komen oorlogen, veldslagen en ruïnes bij kijken, en veel foto’s.

 

Maarten Asscher (1957) is schrijver, essayist en columnist. Van huis uit auteursrechtjurist, werkte hij sinds 1980 achtereenvolgens als uitgever, kunstambtenaar en boekhandelaar. Hij publiceerde een twaalftal boeken in uiteenlopende literaire genres. In 2015 verscheen zijn studie Het uur der waarheid. Over de gevangenschap als literaire ervaring. Hij schrijft een wekelijkse column in het Financieel Dagblad.

 

Aansluitend wordt over het thema ‘fotografie’ het woord gevoerd door fotograaf Hans van der Meer (onder de titel ‘Een heldere blik op een raadsel’) en door fotografiehistorica Joke de Wolf die de straatfoto’s van de Parijse stadsfotograaf Charles Marville (1813-1879) bespreekt.

 

Kaarten zijn te koop via deze link.