donderdag 30 maart 2017 om 19:30 uur
Boekhandel Van Stockum, Breestraat 113, Leiden
gepubliceerd op 13 februari 2017
Boekenweeklezing over Thomas Mann en de Pringsheims door Margreet den Buurman

Buurman Mann

Binnenkort verschijnt bij Uitgeverij Aspekt het nieuwe boek van Margreet den Buurman, Het paleis in de Arcisstrasse. Thomas Mann en de Pringsheims. Ter gelegenheid van dit verschijnen en de aanstaande boekenweek geeft Den Buurman op donderdag 30 maart in de Leidse vestiging van boekhandel Van Stockum een lezing waarin het thema van de Boekenweek, ‘verboden vruchten’, centraal zal staan. De lezing heeft als titel: ‘taboes, een verboden novelle en een raadselachtig sterfgeval in de familie’.

 

‘Voortaan heb ik aan ieder been een gouden kogel’ schreef Thomas Mann aan Heinrich na zijn huwelijk op 11 februari 1905 met de miljonairsdochter Katia
Pringsheim. Ze groeide op in het imposante neorenaissance stadspaleis in de Arcisstrasse nummer 12 in München, dat in 1889 was gereedgekomen. Hoe zag het milieu van de schoonouders van Thomas Mann eruit en hoe ver reikte hun invloed op zijn leven en schrijverschap? Die invloed ging ver toen zijn schoonvader eiste dat de novelle Wälsungenblut nergens mocht verschijnen. Familieperikelen en taboes zorgden er bovendien voor dat Thomas Mann inderdaad niet meer vrij was.

 

Aanmelden:

De lezing van Margreet den Buurman begint om 19:30 en is vrij toegankelijk.  U kunt zich opgeven via leiden@vanstockum.nl