gepubliceerd op 4 februari 2017
Onlangs verschenen: ‘Van Hollandse wereldbekering tot mondiale verbondenheid’ door Marjet Derks

Derks Graal

Bij Uitgeverij Verloren verscheen onlangs van Marjet Derks Van Hollandse wereldbekering tot mondiale verbondenheid. Het verhaal van de Graal 1921-heden. In een herlevend katholicisme kwam in het interbellum de Graal als militante meisjes- en vrouwenbeweging tot bloei. De leden wilden zich helemaal geven voor het ideaal van de wereldbekering. Vanuit Nederland verspreidde de Graal zich ook naar verschillende Europese landen, de Verenigde Staten en Australië. Na de oorlog maakte het religieuze radicalisme langzamerhand plaats voor christelijke maar vooral ook praktische vorming. De Graal werd synoniem voor degelijke beroepsopleidingen in de verpleging, de wijk en het huishouden, en voor lekenmissie voor en door jonge vrouwen, zowel in Nederland als in Afrika, Azië of Zuid-Amerika. In dit boek schetst Marjet Derks hoe de Graal er via een langdurig en soms pijnlijk proces van zelfreflectie in slaagde om het ideaal van ‘anderen overtuigen’ om te buigen tot een van ‘mondiale verbondenheid’ en diversiteit. Daarmee is het verhaal van de Graal ook van actuele betekenis.

 

Van Hollandse wereldbekering tot mondiale verbondenheid. Het verhaal van de Graal 1921-heden, Uitgeverij Verloren, paperback, 251 pag., € 25,-

ISBN: 9789087046071