gepubliceerd op 10 februari 2017
Een literaire reisgids voor de Balearen

Illes Baleares

In de Het Oog In’t Zeil-reeks verscheen vorige week weer een nieuwe literaire reisgids, ditmaal over de Balearen. Lang voor de charters in groten getale Mallorca en Ibiza aandeden, werden de Balearen – waartoe ook Menorca en Formentera behoren – ontdekt door schrijvers en kunstenaars uit heel Europa. Ze voelden zich aangetrokken door het klimaat, het licht, de lage kosten van levensonderhoud en de vrijheid die er heerste.

 

De Balearen waren een toevluchtsoord voor kunstenaars die bedreigd werden door de nazi’s, zoals Walter Benjamin en Raoul Hausmann. In de jaren zestig verbleef het halve Leidseplein op de Balearen, gevolgd door de hippies.

Internationaal vermaarde schrijvers als Albert Vigoleis Thelen en Robert Graves en Nederlandse schrijvers als Cees Nooteboom, Jan Cremer en Theo Kars gaven de eilanden een prominente plek in hun werk. En nog steeds zijn de eilanden van ‘zon, zee en zonde’ populair onder kunstenaars en schrijvers.

 

Het eerste exemplaar van Illes Balears, samengesteld door Hein Aalders en Hans van der Klis, werd uitgereikt aan Jan Cremer, die speciaal voor deze uitgave ook een verhaal schreef.

 

Illes Balears, Uitgeverij Bas Lubberhuizen, paperback, 240 pag., € 24,99

ISBN 9789059374713