woensdag 10 mei 2017 om 19:30 uur
Kinderboekenmuseum, Prins Willem-Alexanderhof 5 , Den Haag
gepubliceerd op 2 februari 2017
Annie M.G. Schmidtlezing 2017

Op woensdag 10 mei houdt Rindert Kromhout in het Kinderboekenmuseum de Annie M.G. Schmidtlezing 2017. Kromhout (Rotterdam, 1958) debuteerde in 1978 met het verhaal ‘Het drakenhuwelijk’, dat in de Donald Duck verscheen. Sinds 1982 schrijft hij fulltime, voor alle leeftijden. Voor Soldaten huilen niet (2010) kreeg hij zowel de Gouden Lijst als de Thea Beckman-prijs. In 2016 verscheen zijn recentste boek: Een Mann.

 

De titel van zijn lezing luidt: ‘De rattenvanger van Weesp’. Om de strekking ervan te duiden citeerde Kromhout uit zijn Soldaten huilen niet: ‘Europa is geweldig, met al zijn schrijvers en schilders en componisten. Die zouden de mensen achterna moeten lopen, dat zouden de echte leiders moeten zijn. Lees! Luister! Kijk! En je zult veel beter begrijpen waarom andere mensen doen en denken zoals ze doen en denken.’

 

Annie M.G. Schmidtlezing
De Annie M.G. Schmidtlezing is al bijna twintig jaar een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Elk jaar geeft een gelauwerd schrijver op persoonlijke wijze zijn visie op de (studie van de) kinder- en jeugdliteratuur. Bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Paul Biegel, Imme Dros, Harm de Jonge, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert, Gideon Samson en Edward van de Vendel. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Lezen, het Nederlands Letterenfonds en de Stichting IBBY-Nederland, onder meer uitgever van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd, waarin de lezing traditioneel gepubliceerd wordt.

 

Aanmelden:

De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en wordt gehouden in het Kinderboekenmuseum. Na afloop wordt een drankje aangeboden. Toegang bedraagt € 8,50. Het aantal plaatsen is beperkt. Kaarten kunt u via deze link kopen.