gepubliceerd op 28 januari 2017
Een biografie van Cissy van Marxveldt

Soeting Marxveld

Afgelopen week promoveerde Monica Soeting in Groningen op haar biografie van Cissy van Marxveldt. Van Marxveldt (pseudoniem van Setske Beek-de Haan, 1889-1948) ging de literatuurgeschiedenis in als de schrijfster van de roman De h.b.s.-tijd van Joop ter Heul (1919), het eerste van vier delen over de vrolijke bakvis Joop ter Heul. De serie hoorde minstens drie generaties lang tot de lievelingsboeken van Nederlandse meisjes én jongens, onder wie Anne Frank, die zich bij het schrijven van haar dagboek door Joop liet inspireren.

 

Van Marxveldt en Joop ter Heul zijn nog steeds bekend. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat Van Marxveldt tientallen korte verhalen en in totaal eenentwintig romans publiceerde, waaronder een roman over het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ook over Van Marxveldts leven was tot nu toe weinig bekend. Met deze biografie werpt Monica Soeting een verrassend licht op een veelzijdig auteur.

 

Cissy van Marxveldt. Een biografie, Uitgeverij Atlas/Contact, gebonden, 464 pag., € 34,99. 

ISBN: 9789045033006