gepubliceerd op 12 januari 2017
Kellendonk-prijs 2017 voor Hanna Bervoets

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Frans Kellendonk-prijs 2017 toegekend aan Hanna Bervoets, auteur van onder meer Of hoe waarom (2009), Alles wat er was (2013), Efter (2014) en Ivanov (2016).

 

Deze prijs die sinds 1993 bestaat wordt eens in de drie jaar toegekend voor een literair oeuvre van een Nederlandstalige auteur dat getuigt van een onafhankelijke en originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek. De prijs wordt toegekend door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en is ingesteld op initiatief van de Stichting Frans Kellendonk Fonds en is genoemd naar de in 1990 overleden schrijver Frans Kellendonk.

 

De Commissie van voordracht werd gevormd door Barber van de Pol, Carl De Strycker en Maria Vlaar. De Commissie van voordracht schrijft onder andere:

 

‘Hanna Bervoets (1984) kopieert niet zomaar een succesformule. Ze is inhoudelijk en vormtechnisch op zoek naar telkens nieuwe manieren om haar onmiskenbare maatschappelijke engagement uit de drukken. Van romans met een eerder kleine, existentiële thematiek, zoals Alles wat er was, dat opvalt door z’n bijzondere opbouw maar ook bijblijft vanwege de spanning die horrorachtige trekken krijgt, de toekomstroman Efter, een moeilijk, uitstekend door haar beoefend genre, tot het zo mogelijk nog knappere Ivanov, is steeds een schrijfster aan het woord die trefzeker formuleert, lenig construeert, boordevol verbeelding zit en nooit roeperig of te expliciet wordt. Op 32-jarige leeftijd kan ze al bogen op een stevige productie, met een eigen toon en plaats. En laten we ook haar columns in de Volkskrant niet vergeten; ze zijn van hetzelfde laken een pak.’

 

De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 5.000 en zal worden uitgereikt te Nijmegen op 20 februari 2017, voorafgaand aan de door de Radboud Universiteit Nijmegen georganiseerde Frans Kellendonklezing. Dit jaar wordt de lezing gehouden door Abdelkader Benali met als titel Sjahrazade in het Witte Huis. Eerdere laureaten waren Esther Gerritsen (2014), Arnon Grunberg (2011), Marjolijn Februari (2008), Piet Gerbrandy (2005), Henk van Woerden (2002), Dirk van Weelden (1999), Benno Barnard (1996) en Kristien Hemmerechts (1993).