Op 18 november aanstaande, de verjaardag van Joost Zwagerman (1963-2015), zal de tweede Joost Zwagerman Essayprijs worden uitgereikt. Deze prijs is een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, uitgevoerd in samenwerking… lees verder…

Naast de jaarlijkse papieren editie van het Nieuw Letterkundig Magazijn verschijnt er jaarlijks een aantal digitale NLM-artikelen op de website van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. In deze NLM Digitaal de column ‘Boudewijn en de Blauwe Schuit’ door Jaap Goedegebuure:  … lees verder…

Perry Moree | 9 juli 2019
Picknicken met Lennaert Nijgh

’Aan mijn vrienden laat ik gaarne het vermogen om verliefd te worden op een meisjeslach. Zelf ben ik helaas een keer te veel bedrogen, maar wie het eens proberen wil die mag’, aldus de tekstdichter Lennaert Nijgh (1945-2002, beide Haarlem) in zijn bitterzoete songtekst Testament. Dit lied verscheen in 1966 op de langspeelplaat Voor de overlevenden van de legendarische Boudewijn de Groot. De samenwerking tussen de voormalige studievrienden Nijgh en De Groot, is een van de succesvolste in de Nederlandse muziekgeschiedenis. De Groot voorzag Nijghs dromerige teksten over verre prinsessen en andere onvervulde verlangens van muziek en vocalen, terwijl de briljante Vlaamse arrangeur Bert Paige (1920-1987) de liedjes op een hoger plan tilde. Vele successen volgden, zoals Verdronken vlinder, Prikkebeen (met Elly Nieman), Het Land van Maas en Waal, Tante Julia, Beneden alle peil, Een wonderkind van 50 en het weergaloze Pastorale, bekend geworden in de uitvoering van Ramses Shaffy en Liesbeth List. ’Je kunt niet houden van de zon’, schreef de veel te jong overleden Nijgh, wiens gebundelde liedteksten in 2000 verschenen (Ik doe wat ik doe). Op de Haarlemse Oude Groenmarkt wordt Nijgh herdacht door een marmeren sculptuur (met de letters A en Z) van Marinus Boezem.

Wat is er toch zo bijzonder aan zijn teksten? Bijzonder is in ieder geval dat veel van Nijghs vroege werk geschreven werd in aanbidding van zijn muze, de beeldschone Joke Peschar. Wanhoop en verlangen scheppen meestal prachtige songs, daar getuigt het werk van Damien Rice, Peter Hammill, Bruce Springsteen en Nick Drake van. Episch zijn Nijghs teksten soms:

 

’Maar hoor je die hoeven daarbuiten,

ze rijden over het land.

En achter de vier ruiters

Staan steden en dorpen in brand.’

(Apocalyps)

 ......

augustus 2019
vrijdag 30 augustus, Universiteit Antwerpen, Stadscampus, Lange Sint-Annastraat 7, Antwerpen
Jaarcongres met o.a. Johan Koppenol, Ineke Huysman, Evelyne Verheggen en Tom Laureys.
september 2019
donderdag 5 september, Zaal 019, Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden
Lezing met als titel 'Het mystieke getal. De Leidse prenten van 1610'.
woensdag 11 september, Tinbergenzaal, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Feestelijke middag rondom de presentatie van de nieuwe literatuurgeschiedenis van Lotte Jensen en Rick Honings. Met o.a. Abdelkader Benali, Marita Mathijsen en Marleen de Vries.
donderdag 26 september, Stadsgehoorzaal, Breestraat 60, Leiden.
Met o.a. Onno Blom, Peter van Zonneveld en Karina Wolkers.
toon in de agenda berichten van:

bekijk hier de uitgebreide agenda

heeft u informatie voor in de agenda? meld het de redactie