Het  Utrecht Centre for Early Modern Studies (UCEMS) organiseert op zaterdagmiddag 16 februari aanstaande een publieksdag. Het UCEMS is Nederlands grootste onderzoekscentrum dat de geschiedenis, religie, politiek, literatuur, kunst, muziek en wetenschap van de periode tussen ca. 1500… lees verder…

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde gaat vanaf 2019 van start met MNL-fellowships. MNL-fellows krijgen een beurs om gedurende twee of drie maanden onderzoek te doen. De beurs is een onkostenvergoeding van 1500 euro per maand met een maximum van 4500 euro. Zowel MNL-leden als niet-leden worden uitgenodigd om een aanvraag in te dienen.

Liesje Schreuders | 8 januari 2019
Open

‘Het huis‘ schreef Marguerite Duras in La vie matérielle (1987), ‘dat dient om er de kinderen en de mannen in op te bergen, om ze op een voor hen geschikte plek te houden, om te voorkomen dat ze ontsporen, hen af te leiden van hun oeroude neiging om het avontuur te zoeken, ervandoor te gaan.‘

Anekdotische toevalligheid: terwijl ik dit lees, ruim dertig jaar na dato, maar in gedachten eerder, veel eerder, komt er een kind uit haar slaapkamer om mij te vertellen dat haar hoofd zweet.

Ik zit op mijn Franse balkon met mijn boeken en een sigaret, een illegale sigaret (la cigarette furtive, een film van Jean-Luc Picard uit 1959), ik wip de sigaret in een leeg bierflesje zodra ik haar stem hoor, of eerder nog: het geluid van haar stapjes en het verlegen gekraak bij de deur.

‘O, daar is ze weer.‘

‘Het huis dat de vrouw creëert is de plaats van de utopie zelf‘, schrijft Duras, ‘ze kan het niet laten om haar gezin niet zozeer voor het geluk als wel voor het zoeken daarnaar te interesseren alsof het bij deze onderneming in feite draait om het zoeken zelf‘.

Duras beschrijft het leven van de twintigste-eeuwse huisvrouw in epische termen: het koken, het nadenken over de bescherming die het huis moet bieden met zijn muren, hoeken, ritme en dynamiek, de strijd tegen de wanorde, ‘de ongelooflijke moeilijkheden die het ordenen van een huis inhoudt‘. Ik citeer, zodra ik mijn zwetende kind naar bed heb gebracht:

 ......

januari 2019
zaterdag 26 januari, Heerenzaal van Restaurant L’ Union, Roermond
Met als gastsprekers Lucas Seuren en Lex van de Haterd.
zondag 27 januari, Buitenplaats Florilympha, De Lutte
Met Elsbeth Etty en Marjon Kok. Onderdeel van het festival Lutterzand Literair.
woensdag 30 januari, NIAS Conference Room. Korte Spinhuissteeg 3, Amsterdam
Met o.a. Marc van Oostendorp, Suze Zijlstra en Karin van den Boogaert.
februari 2019
vrijdag 15 februari, zaal 019 (begane grond), Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1 te Leiden.
Lezing met als titel 'Muzik di zumbi: Caribische stemmen in Nederlandse musea'.
zaterdag 16 februari, Universiteit Utrecht, Janskerkhof 3, Utrecht
Met o.a. Martine Veldhuizen, Karen Hollewand, Steije Hofhuis en Wijnand Mijnhardt.
zondag 17 februari, Salon Saffier, Boorstraat 107, Utrecht
Met H.T.M. van Vliet en Boris van den Wijngaard.
vrijdag 22 februari, Vossiuszaal, Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27, Leiden.
Symposium 'Spelen, leven, sterven. Bilderdijk en het gezinsleven' met o.a. Eveline Koolhaas-Grosfeld, Rick Honings en Peter van Zonneveld.
maart 2019
vrijdag 8 maart, zaal 011, Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1 te Leiden.
Met o.a. Janneke van der Veer, Marijke Roukens en Reggie Baay.
donderdag 21 maart, KU Leuven
Jaarcongres met als thema 'Portraits & Poses: Representations of Female Intellectual Authority, Agency and Authorship in Early Modern and Enlightenment Europe.'
augustus 2019
vrijdag 30 augustus, Universiteit Antwerpen, Antwerpen
Jaarcongres met als thema 'Deugd & Ondeugd. Morele scherpslijperij in de zeventiende-eeuwse Nederlanden'. Voorstellen voor bijdragen zijn welkom!
toon in de agenda berichten van:
caraibische-letteren
indisch-nederlandse-letterkunde
18e-eeuw
17e-eeuw

bekijk hier de uitgebreide agenda

heeft u informatie voor in de agenda? meld het de redactie